5 zdravých potravín, na ktoré si treba dať pozor
Category : Články , Stravovanie
Ako som už čiastočne spomínal v článku o intoleranciách, sú potraviny, ktoré zaraďujeme medzi tie zdravé a ktoré aj napriek tomu môžu spôsobovať zdravotné komplikácie.
Problém s týmito potravinami nie je v tom, že by neboli zdravé, alebo že by nejakým zásadným spôsobom zdravie poškodzovali. Problém je skôr vo frekvencii ich konzumácie.
Je nutné ale poznamenať to, že vždy je lepšie, ak si dáte túto potravinu raz za čas, ako to, že by ste jedli 3x denne to isté.
V spoločnosti existuje veľa zažitých pravidiel stavovania. Niektoré z nich sú nám vštepované od narodenia, niektoré z nich sme si vybudovali počas nášho života a o niektoré z nich sa postarala mediálna masáž a propagácia.
Bohužiaľ, veľa z nich nie je pravdivých a sú pre zdravie škodlivé. Ako som spomínal v tomto článku, poznatky sa na Slovensko dostávajú s dosť veľkým oneskorením. A navyše, čaká niekto z Vás, že obézna redaktorka ženského magazínu bude venovať čas štúdiu poznatkov vedy?
Nie sme tu ale na to, aby sme strácali čas úvahami nad kompetentnosťou ľudí, ktorí sú zodpovední za informácie, ktoré si môžeme prečítať a vypočuť v médiách. My sme Progress Culture a ideme po tom, čo je vo vede aktuálne a čo nám pomôže posúvať sa stále ďalej.
5 zdravých vecí, na ktoré si treba dať pozor
Ku každej potravine sa budem snažiť uviesť čo najstručnejší, ale zároveň najzrozumiteľnejší dôvod, prečo by ste sa mali zamyslieť nad tým, či ich v strave nekonzumujete priveľa.
Pri niektorých potravinách sa spomína inzulín. Túto tému som Vám sľúbil rozobrať podrobnejšie a už sa k tomu blížime. Snažte sa mi nateraz dôverovať, bez hlbšieho vysvetlenia funkcií tohto hormónu.
Celozrnné pečivo.
Prvým problémom s celozrnným pečivom je to, že celozrnné pečivo väčšinou nie je celozrnné. Čo tým myslím? Ak v obchode vidíte nápis „celozrnné pečivo“ a pritom sa jeho cena až podozrivo podobá cene klasického pečiva, kúpte si bez výčitiek to biele. Cena celozrnného pečiva je totiž o dosť vyššia ako cena klasického pečiva. To, že niekto do pečiva pridá farbivo a posype ho nejakým semiačkom, z neho nerobí celozrnné.
Ale dobre. Aj keby bolo celozrnné. Väčším problémom je to, že obsahuje lepok. Ako sme si hovorili, intolerancia na lepok je veľmi bežná a jeho nadmerná konzumácia poškodzuje zdravie.
Tretím problémom je to, že pečivo obsahuje sacharidy, ktoré spôsobujú vylučovanie inzulínu, ktorý, ak nie je pod kontrolou spôsobuje okrem zdravotných komplikácii aj priberanie tuku.
Med
Čo? Med? Prečo? Veď je zdraviu prospešný. To je pravda. V prípade, že máte kvalitný med. Máte? OK, ale na vyvolanie účinkov, ktoré sú zdraviu prospešné, potrebujete vyššie dávky ako iba jednu lyžičku medu.
"Dobre, dám si teda viac medu.". A tu je problém. Ak si doprajete medu priveľa, zdravie si tým nalomíte. Súvisí to tiež s vylučovaním inzulínu. Je nutné chápať med ako sladidlo. Zjednodušme si to ešte viac a chápme med, ako cukor. Nadmerná konzumácia medu teda vedie k vylučovaniu inzulínu, ako som spomínal vyššie a ešte raz spomeniem, ktorý ak nie je pod kontrolou, spôsobuje zdravotné komplikácie.
Ak teda používate med zakaždým, keď máte chuť na sladké s odôvodnením, že med je zdravý, skúste sa namiesto toho radšej nadýchnuť a dajte si zelený čaj, ten Vám pomôže bojovať s psychologickým hladom.
O inzulíne sa dozviete všetko v tomto článku.
Ovocie
"No ten sa už musel úplne zblázniť, čo môže byť zdravšie ako ovocie? Obsahuje vitamíny a vlákninu."
Hm, nie tak rýchlo. Ovocie obsahuje vlákninu, to je pravda. Vláknine sa nedá nič uprieť a každý, kto jej v stravovaní venuje pozornosť, má moje požehnanie. Tak isto obsahuje ovocie aj vitamíny. Avšak, ak by ste chceli z ovocia dostať potrebné vitamíny, pripravte sa na zdravotné komplikácie. Nedávno som to počítal. Ak berieme do úvahy priemernú dávku vitamínu C, ktorú potrebuje dospelý jedinec, museli by sme denne zjesť 3 kg pomarančov. Myslím tým potrebnú dávku, nie odporúčanú. Tá je nezmyselná.
Nepoznám nikoho, kto by dobrovoľne denne načistil 3 kg pomarančov, nie ich ešte zjedol. Ale možno máte služobníctvo a neobmedzený zdroj očistených pomarančov, je v tom problém? Áno, práve kvôli tomu, že ovocie zvyšuje inzulín a ten ak nie je... Veď to už poznáte.
Takže, ak chcete spaľovať tuk, alebo podporiť svoje zdravie, doprajte si denne 1ks ovocia a to je všetko. Ak tvrdo trénujete, môžete ísť v množstve vyššie. Určite to ale nepreháňajte. A zvlášť nenahrádzajte ovocím sladkosti, alebo sa ním nesnažte zahnať psychologický hlad. Na ten už recept máte.
Mlieko
Mlieko je surovina, ktorej sa pripisovali a niekde ešte stále asi aj pripisujú až mýtické vlastnosti. Pritom intolerancia na mlieko nie je nič výnimočné. Intolerancia na pasterizované mlieko, pochopiteľne. Veríte niečomu, čo vydrží v škatuli 2 mesiace a stále je to požívateľné?
Pasterizácia je proces, kedy sa mlieko zohrieva na určitú teplotu. Logika za tým je, že to pomáha zabiť patogénne baktérie. To je síce pravda, ale odstraňuje to z mlieka enzýmy, takže sa ťažšie trávi, časť vitamínu C a iných potrebných látok a navyše mení laktózu na beta-laktózu. Laktóza je mliečny cukor. Beta-laktóza je forma cukru, ktorá je absorbovaná ešte rýchlejšie, takže vyvoláva rýchlejšie hlad.
Vymeňte teda krabicové „mlieko“ za to nepasterizované z automatu. Nemusíte sa obávať patogénnych baktérii. Podľa štatistík máte totiž 750 násobne väčšiu šancu, že zomriete pri autonehode ako to, že sa nakazíte z nepasterizovaného mlieka.
Ak Vám mlieko spôsobuje zdravotné komplikácie, vyraďte ho úplne.
Strukoviny
Zdá sa, že som sa príliš rozpísal, tak tu už to iba skrátim. Strukoviny obsahujú sacharidy, ktoré nepomáhajú spaľovaniu tuku. Takže nič pre tých z Vás, ktorí bojujú s váhou.
Okrem toho, a to je dôležitejšie, obsahujú antinutrienty, ktoré poškodzujú stenu tráviaceho traktu a zabraňujú vstrebávaniu sa dôležitých minerálov do tela. V dobe, kedy je väčšina ľudí minerálne deficitných, nie je rozumné blokovať si ich absorpciu hocičím.
Všetko o strukovinách sa dozviete v tomto článku.
Máme to za sebou. 5 zdravých jedál, na ktoré si treba dávať pozor. Ako som spomínal na začiatku, nie je nutné, aby ste tieto jedlá vyradili zo svojho jedálnička úplne. Až na to pečivo, tam by som sa prihovoril k úplnému vyradeniu. Aspoň na čas. Stále sú relatívne zdravé a vždy je lepšie konzumovať tieto jedlá, ako priemyselne spracované potraviny.
Takže pokojne si doprajte pre zmenu akúkoľvek potravinu z vyššie uvedených. Treba ale venovať pozornosť tomu, v akom množstve a ako často ich konzumujete.
Ak si neviete rady s tým, koľko čoho je pre Vaše ciele vhodné, využite možnosť objaviť pre seba tú najlepšiu stravovaciu stratégiu. Stojíte si za investíciu do svojho zdravia?
Ak ste v článku našli užitočné informácie a páčil sa Vám, dajte stránke Progress Culture na Facebooku „páči sa mi to“ a zdieľajte ho so svojimi blízkymi. Informácii bude oveľa viac.
V prípade záujmu dostávať všetky novinky priamo do Vašej e-mailovej schránky, vyplňte nižšie prosím svoje meno a e-mailovú adresu.