Interview Miroslav Provazník pre Top Fashion | Miroslav Provazník oslavuje piate výročie a daruje 10 tisíc Eur jednému z Vás
V nasledujúcom interview pre Top Fashion sa dočítate o dôležitosti zdravého stravovania a výživy. Rovnako sa však dozviete, prečo som sa rozhodol urobiť obrovskú súťaž o 10,000 €…
Nedávno sme sa rozprávali o vás, o zdravom poradenstve, ktoré poskytujete, o knihe 100 tipov pre váš lepší život, ktorej ste autorom, a tiež o vašej spoločnosti Progress Culture, ktorú ste pred piatimi rokmi založili a dnes má tisíce sledovateľov, klientov i fanúšikov. Pre tých, ktorí nevedia len pripomeniem, že Miroslav Provazník poskytuje poradenstvo v oblasti zdravého životného štýlu, výživy, pozitívneho myslenia, kondície a riešenia niektorých zdravotných problémov.
Náš rozhovor by bol na jedno rozprávanie veľmi dlhý, tak sme sa dohodli, že sa stretneme opäť a povieme si niečo práve o zdravom stravovaní a výžive.
Čím začať? Zdravé stravovanie je neustále riešenou a preberanou témou. Zástancovia mnohých teórií sa navzájom presviedčajú, čo je zdravšie a čo najlepšie. Tak skúsme to takto. Stravujem sa štandardne, chodím do práce, navštevujem zamestnaneckú jedáleň, večer si niečo rýchlo pripravím. Ale vstúpila som si do svedomia, od zajtra chcem zmeniť svoje stravovanie. Čím a ako začať, aké sú základné zmeny, ktoré by som mala postupne robiť?
Určite odporúčam začať postupne a nerobiť veľa zmien naraz. So všetkými mojimi klientmi zavádzam väčšinou 1-2 zmeny týždenne a tým sa zabezpečí postupnosť. Rovnaké odporúčam každému. V tomto modelovom prípade by som začal s ranným nápojom, o ktorom sa každý môže dočítať v tomto mojom článku. Túto zmenu odporúčam zaraďovať prvý týždeň a v prípade, že bude človek úspešne dodržiavať každý deň tento ranný rituál, môže prejsť na ďalšiu zmenu. V prípade, že by sa mu to nepodarilo, odporúčam pokračovať s ranným nápojom, až kým sa plne nezautomatizuje. Ako ďalší krok by som odporúčal vyradiť sacharidy z raňajok a postaviť ich na báze bielkovín a zdravých tukov a pred spaním by som pridal dostatok kvalitného magnézia. Ďalšou zmenou by bolo navýšenie príjmu zelenej zeleniny. Neskôr by sme sa už potom mohli posunúť ku konkrétnym jedlám a k ich zmene.
Ak by sa dalo povedať všeobecne, aké najväčšie chyby robí bežný človek pri stravovaní? Skúsim hádať, málo ovocia zeleniny, veľa mäsa, jednostranná strava, polotovary, žiadne raňajky, neskorá večera?
Za najväčšie chyby určite považujem uverenie najsilnejším mýtom v stravovaní, ktoré v spoločnosti prevládajú. Jedná sa najmä o to, že všetky potrebné vitamíny a minerály dostaneme zo stravovania a nie sú nutné kvalitné doplnky výživy. Toto bola pravda pred sedemdesiatimi rokmi a v dnešnej dobe je kvalita pôdy taká zlá, že obsah vitamínov a minerálov klesol až o 70%. Druhým mýtom je, že sacharidy ráno vám dodajú energiu na celý deň. Toto pravda nebola nikdy, pretože sacharidy znižujú kortizol (stresový hormón) a tým pádom „uspávajú“. Nič, čo by ste ráno potrebovali. Treťou základnou chybou je večerné hladovanie a večera typu „šalát“, čo vedie k zhoršeniu spánku a tým pádom k zvýšeniu stresových hormónov, od čoho sa potom odvíja aj enormná chuť na sladké a nezdravé jedlo.
Dajte nám prosím príklad vzorového denného jedálnička, kedy si aj pochutnáme, aj neurobíme veľký prehrešok proti zdravej výžive.
Odvíja sa to od množstva faktorov, ale ak by som mal dať taký veľmi všeobecný príklad, tak by sme to mohli urobiť nasledovne. Po prebudení zaradíme ranný nápoj, o ktorom som už hovoril. Do hodiny po prebudení zaradíme kombináciu bielkovín a zdravých tukov, takže by sme si mohli pochutnať napríklad na vajíčkach so špenátom a 1-2 plátkami kvalitnej slaniny (živočíšnych tukov sa netreba báť). Na obed by sme volili niečo, čo je bežne dostupné v akejkoľvek reštaurácii a teda mäso so zeleninou. Mohlo by sa jednať napríklad o grilovaného lososa s miešaným šalátom s olivovým olejom, soľou, korením a citrónovou šťavou. K tomuto jedlu by sme si ešte pridali nejaké zdravé tuky, napríklad hrsť makadamových orechov, ktoré si môžeme vziať so sebou. Na večeru by sme volili nejaký zdroj sacharidov pre lepší spánok, napríklad hubové risotto s akýmkoľvek obľúbeným druhom zeleniny. Pred spaním kvalitné magnézium a môžeme sa tešiť na ďalší produktívny deň.
Pozrime sa teraz na rôzne intolerancie, ktoré sú čoraz častejšie a vyskytujú sa napríklad aj u detí. Mám pocit, že kedysi buď týchto diagnóz bolo menej, alebo ich ľudia nevedeli pomenovať a dnes narastajú v súvislosti s rýchlym a stresovým životným štýlom. Aký je váš názor?
Stres je určite obrovský faktor. Nesúhlasím príliš s tým, že predtým tieto intolerancie neboli, skôr bol problém v diagnostike. Intolerancie vznikajú poškodením tráviaceho traktu (nesprávnym stravovaním) a príliš častou konzumáciou danej potraviny alebo zložky (napr. lepku). V prípade, že človek ozdraví svoj tráviaci trakt a do svojho stravovanie vnesie pestrosť, dokáže vyliečiť všetky intolerancie a zbaviť sa problémov s nimi spojenými. O tomto som písal viac aj v mojom článku.
A potom je tu množstvo špeciálnych smerov výživy. Ste absolútnym odporcom či zástancom niektorých z nich, či už ide o frutariánstvo, paleo stravu, dash stravovanie, keto diétu a podobne, alebo zastávate názor, že človek sám najlepšie vie, čo mu prospieva?
Žiadny extrém nie je dobrý. Som zástanca vyrovnaného stravovania, ktoré je postavené na skutočnom jedle (žiadne výrobky a priemyselne spracované potraviny), a ktoré sa prispôsobuje cieľom a stavu daného človeka. Niekto teda bude prijímať viac sacharidov, niekto viac bielkovín a tukov atď. a všetky tieto smery sú svojim spôsobom extrémne, a aj keď mnohým prinášajú výhody (ktoré sú väčšinou krátkodobé), dlhodobo vytvárajú nerovnováhu a problémy.
Na záver sa vráťme k vašej spoločnosti Progress Culture, ktorá, ako sme spomínali oslavuje v máji 5. výročie svojho vzniku. Vy ste pre svojich fanúšikov pripravili veľkorysú odmenu, konkrétne 10 tisíc Eur v hotovosti ako poďakovanie za ich priazeň. Prezraďte nám teda prosím, ako a dokedy je možné sa do tejto súťaže zapojiť?
Áno, súťaž je ako moje veľké poďakovanie všetkým ľuďom, ktorí majú radi napredovanie v živote a ktorí radi vyhrávajú. Každý, kto sa chce zapojiť do súťaže, je vítaný a stačí ak pošle SMS s textom „NADEJ“ na číslo 8866. V spätnej SMS mu prípade dokonca aj zľavový kód na dopravu zdarma a je automaticky zaradený do žrebovania, ktoré bude prebiehať 11. mája za prítomnosti notára. Už po odoslaní prvej SMS je teda automaticky v pluse, pretože ušetrí za dopravu.
Zhovárala sa: Petra Adamcová
-Miroslav Provazník
Ak ste v článku našli užitočné informácie a páčil sa Vám, dajte stránke Progress Culture na Facebooku „páči sa mi to“ a vopred Vám ďakujem tiež za zdieľanie článku so svojimi blízkymi. Informácii bude oveľa viac.
V prípade záujmu dostávať všetky novinky priamo do Vašej e-mailovej schránky, vyplňte nižšie, prosím, svoje meno a e-mailovú adresu.