• -

Otvorený list ženám

Category : Články , Stravovanie

Dámy, myslím to s Vami dobre. Ak nechcete priberať každým rokom viac tuku, prestaňte s tým.

IMG_2639

Neberte si to zle, chcem Vám pomôcť. Ak by sa ale našiel niekto, kto mi vysvetlí logiku za Vašim správaním, budem rád.

S úctou k Vám, ale predpokladám, že je za tým iba nedostatok informácii. Poďme to napraviť. O čo ide?

Od roku 2011 som dva roky žil v Banskej Bystrici. Tí z Vás, ktorí sú odtiaľ, alebo tam niekedy boli, poznajú určite nemenované nákupné centrum. Ja osobne mám veľmi rád nákupné centrá. Je tam veľa ľudí a celkovo tam cítim taký ten mestský ruch, ktorý mi imponuje. Vzhľadom na to, som trávil v spomínanom nákupnom centre pomerne veľa času.

Mal som tak dostatok priestoru pozorovať vec, ktorá ma vždy fascinovala. Stravovacie návyky ľudí.

Pri tomto mojom pozorovaní som zistil dôležitú vec. Keď som išiel s nejakou ženou na obed, väčšinou si objednala cestoviny, alebo pizzu. Prípadne, ale väčšinou výnimočne, ryžu alebo čínske rezance.

Ak som potom bol na obede s viacerými ženami, stal som sa svedkom ich občasnej debaty o váhe, postave a priberaní tuku. Chápal som, že ich to trápi.

Dievčatá, slečny, dámy. Uvedomte si, že odmietanie mäsa v prospech cestovín a pizze, nikam nevedie. Chápem, že nie každému chutia všetky druhy mäsa. To je v poriadku. Nepoznám ale nikoho, kto by si nepochutil na kvalitnom a dobre pripravenom mäse, podľa svojej predstavy. Každý predsa máme obľúbený druh mäsa. Môžu to byť ľahké ryby, alebo lahodný hovädzí steak.

Tak prečo potom odmietať mäso? Pretože je kalorické a z toho sa priberá? Alebo je drahé? Je lepšie si namiesto toho dať vegetariánsku náhradu ako sú cestoviny so syrom?

Dovoľte, vysvetlím Vám, v čom je problém.

Taliansko, more, pláž, cestoviny a ľahké jedlá... Áno, v Taliansku. Talianska kuchyňa je totiž myslená ako kuchyňa ľahká. Nie však na Slovensku. Tu sa do cestovín pridáva smotana, eidam a umelé dochucovadlá.

Problém s tým je, že väčšina ľudí smotanu a mliečne výrobky neznáša veľmi dobre. Nemyslím tým, že by im nechutila, ale ich telá tieto výrobky nevedia dobre spracovať a spôsobujú im, minimálne ťažký pocit v žalúdku.

„Zadrž! Ja si ale vždy objednávam kvalitné talianske cestoviny, výhradne so syrom, ktorý na ne patrí.“

Výborne, to by sme si spoločne rozumeli. Je tu však ďalší problém.

Väčšina z Vás, dievčatá, je na lepok intolerantná. Ako to viem? Je to jednoduché. Okrem toho, že stále priberáte, je to spôsobené tým, že ho jete stále. Ako sme si už hovorili, ak sa nájde potravina, alebo jej zložka, ktorú veľmi často konzumujete, zvyšuje sa pravdepodobnosť vybudovania si intolerancie na danú potravinu/zložku. Takže ak obľubujete pečivo, pizzu a cestoviny, je to jasné.

Okrem toho, že si kompromitujete zdravie (čo vedie k priberaniu tuku), prijímate potraviny, na ktoré ste intolerantné. To tiež vedie k priberaniu tuku. Prečo? Pretože je to pre telo stres. Ak je telo v strese, máte hormonálnu nerovnováhu. Čo môže za priberanie tuku? Hormonálna nerovnováha.

„Hej, ja ale nie som na lepok intolerantná!“

Dobre, srdiečko. Na sacharidy ale tolerantná nie si. Cestoviny, pizza, pečivo. Všetko toto obsahuje približne 70% gramov sacharidov. Takýto príjem sacharidov v nevhodnú dennú dobu a pri nevhodnom životnom štýle, vedie k tomu, že telo sa kúpe v glukóze, inzulín je stále zvýšený a keďže je inzulín hormón, ktorý je zodpovedný za ukladanie tuku, nastáva problém.

Okrem toho, po takomto jedle zasa rýchlo inzulín klesne, čo je spojené s vyvolaním hladu. Takže hodinu po cestovinovom obede nastáva čas na nejaký snack. A zelenina to nebude, však?

Zhrňme si to. Intolerancia na lepok a problém s trávením mliečnych výrobkov. Zvyšovanie inzulínu a excesívny príjem sacharidov. Neustály pocit hladu. Všetko toto vedie k tomu, že každý rok tie obľúbené nohavice končia na spodku skrine a pohľad do zrkadla vyvoláva zmiešané pocity.

Nebolo by lepšie vykašlať sa na to, dať si poriadne a chutné jedlo zložené z bielkovín a zdravých tukov a cestoviny brať iba ako príležitostné jedlo? Napríklad čerstvého lososa, rukolový šalát s olivovým olejom a mandľami.

Ak si neviete poradiť, nechajte to na mňa. Klientky, ktoré už pre seba objavili tú najlepšiu stravovaciu stratégiu, chudnú na počkanie a mne sa hromadí zbierka ďakovných listov od ich priateľov. Ak sa chcete pridať medzi tie, ktoré pohľad do zrkadla teší a nechcete byť vynechané z tejto príležitosti, teraz máte jedinečnú šancu urobiť niečo pre seba.

P.S.: na obrázku je rukolový šalát s nasucho opraženými slnečnicovými semiačkami, ktoré sú tiež dobrým zdrojom tukov.

-Miroslav Provazník

Ak ste v článku našli užitočné informácie a páčil sa Vám, dajte stránke Progress Culture na Facebooku „páči sa mi to“ a zdieľajte ho so svojimi blízkymi. Informácii bude oveľa viac.

V prípade záujmu dostávať všetky novinky priamo do Vašej e-mailovej schránky, vyplňte nižšie, prosím, svoje meno a e-mailovú adresu.