Prečo záleží na pôvode kalórii?
Category : Články , Stravovanie
Prečo záleží na pôvode kalórii? Je kalória skutočne iba kalória?
Rozlišujete medzi kalóriami z rôznych zdrojov?
Alebo zastávate názor, že „kalória je kalória“ a je jedno odkiaľ pochádza, pretože stačí, ak naplníte svoj denný kalorický príjem?
Hneď takto na začiatku sa Vám, ako vždy, priznám, pretože s tým nemám problém – aj ja som vinný.
V minulosti som patril do druhej skupiny ľudí. Časom som zistil, že tento prístup je chybný z viacerých dôvodov.
Prečo?
Prečo záleží na pôvode kalórii?
Viackrát som Vám už spomínal, že keď som s cvičením začínal, dostupnosť informácii bola veľmi slabá. Spoliehali sme sa tak prevažne na získavanie informácii od skúsenejších cvičencov.
Jednou z rád bolo „Ak chceš rásť, musíš jesť!“.
Dobrá rada. Praktická. A súhlasím s ňou dodnes. Nikto ešte nevybudoval pôsobivú postavu na rukolovom šalátiku s parmezánovými hoblinami.
Klasickou otázkou, ktorá sa však v mysli nás – po svaloch bažiacich budúcich Mr. Olympia – vynorila, bolo „Ale čo jesť?“.
Na túto otázku sme poväčšine dostali odpoveď v zmysle „Je to jedno. Jedz hlavne čo najviac.“. Občas sa tam ešte vyskytli kuracie prsia s ryžou (čo ma vždy desilo).
Na začiatku som sa nad týmito odporúčaniami nezamýšľal. Napokon, kto by spochybňoval rady niekoho, koho obvod krku sa rovnal obvodu môjho pásu?
Neskôr sa však prejavila moja vedecká dušička a začalo toto vyhlásenie vo mne hlodať. „Ako môže byť jedno, čo človek zje? Musia predsa existovať „lepšie“ a „horšie“ jedlá pre naberanie svalov.“.
Keď mi to už nedalo, osmelil som sa a opýtal sa na to priamo autorov týchto rád.
Ich odpoveď bola, že je to jedno preto, lebo kalória je kalória a je jedno z čoho pochádza. Dôležité je, aby ich bolo čo najviac. Alebo menej, ak chcete spaľovať tuk.
A tu sa zrodil mýtus...
Od doby, kedy som sa stretol s touto radou, uplynulo už viac ako 12 rokov, počas ktorých som sa týmto pravidlom riadil a počas ktorých som toto pravidlo aj opustil ako nezmyselné.
Najskôr som ho mal rád a predpokladám, že z rovnakého dôvodu, z akého by sa mohlo páčiť aj Vám. Páčilo sa mi veriť predstave, že si môžem dať namiesto ryže radšej pizzu alebo namiesto zemiakov 2 chrumkavé bagety.
Tiež sa mi páčila predstava, že môžem denný príjem kalórii doplniť aj čokoládou alebo zmrzlinou. A úplne najväčšiu radosť mi robilo vyradenie zeleniny z jedálnička, pretože ide o prázdne kalórie, ktoré sú zbytočné. A komu by zelenina chutila?
Neskôr, keď som dlhodobo stagnoval, trpel rôznymi zdravotnými problémami a navyše som dlhodobo nemal z jedla radosť, začal som pátrať.
Po oboznámení sa s tým, ako funguje ľudské telo, aké procesy v ňom spúšťa to-ktoré jedlo, po experimentovaní s rôznymi stravovacími postupmi, s rôznymi doplnkami výživy a po dlhých hodinách štúdia práce najlepších svetových trénerov a lekárov, som prišiel k záveru – na pôvode kalórii záleží. Extrémne.
V čom zlyháva prístup „kalória je kalória“?
Ak by bol tento prístup pravdivý, ako prvé by sme z nášho stravovania mohli vyradiť zeleninu. Nemá totiž takmer žiadnu kalorickú hodnotu a tým pádom je zbytočná, pretože zaberá miesto jedlám, ktoré sú kaloricky hodnotnejšie.
Zelenina má však nezastupiteľné miesto v našom stravovaní z viacerých dôvodov. Obsahuje rôzne enzýmy, vlákninu, ale najmä poskytuje rovnováhu v našom stravovaní. Ak totiž niekto pravidelne spracuje 300g steak a jeho porcia zeleniny je list rímskeho šalátu denne, v dlhodobom horizonte si zakladá na problémy.
Ak by bol tento prístup pravdivý, bolo by jedno, či Vaša príloha bude bageta alebo sladký zemiak (za predpokladu, že prispôsobíte množstvo tak, aby Vám to kaloricky sedelo). A ono to jedno nie je, pretože je potrebné brať do úvahy to, že taká bageta zdraviu tráviaceho traktu neprospeje, čo následne vedie k systémovému zápalu a zníženej vstrebateľnosti živín, čoho výsledkom je (aj) zhoršená regenerácia.
Oproti tomu sladký zemiak Vám pomôže zregenerovať náročný tréning (alebo deň), bez poškodenia tráviaceho traktu a iných súvisiacich zdravotných problémov.
Kvalita totiž rozhoduje.
Ak by platilo, že „kalória je kalória“, bolo by jedno, aké jedlo jete v rámci rôznych dní. Myslím tým to, že ak by ste naplnili Vaše kalorické potreby, bolo by jedno, že jete celý mesiac 3x denne kuracie prsia s ryžou.
A ono to jedno nie je, pretože potravinová intolerancia je jeden z najčastejších dôvodov, prečo sa ľudia nevedia zbaviť tuku, naberať svalovú hmotu alebo prečo majú neustále rôzne zdravotné komplikácie. Najjednoduchší spôsob ako si vybudovať potravinovú intoleranciu? Zaraďujte každý deň tie isté potraviny.
Okrem toho rôzne potraviny obsahujú rôzne pomery ďalších látok (CLA, vitamíny, minerály atď.) a rotáciou potravín môžete predchádzať rôznym deficitom. Čiastočne...
Pestrosť je základ.
Ak by sme sa ďalej držali tohto prístupu, bolo by jedno, či zjete celú svoju dennú porciu sacharidov na raňajky alebo na večeru.
Opäť to jedno nie je, pretože správne načasovanie jedla (nemyslím tým, že obed musí byť presne 11:59:54, ale načasovanie v rámci dňa) je extrémne dôležité pre podporenie nášho prirodzeného biorytmu a pre správnu hladinu a produkciu kľúčových neurotransmiterov.
Časovanie je kľúčové.
Ako môžete vidieť, kalória nie je kalória a záleží na jej pôvode. 500 kcal z čokolády v tele pôsobí úplne inak ako 500kcal zo smoothie z kvalitných surovín. Tak isto je potrebné brať ohľad aj na časovanie a rotáciu potravín.
Ako sa v tom celom ale vyznať?
Svoje dlhoročné skúsenosti som zhrnul do stravovacej stratégie Progress Strategy. Pridajte sa k stovkám ľudí, ktorí prostredníctvom tejto stratégie zjednodušili svoje stravovanie tak, aby ich príliš nezaťažovalo, ale zároveň, aby napĺňali svoje ciele. Kalórie síce nepočítame (ďalší pozostatok z 90. rokov, ktorého sa mnohí nechcú vzdať), ale dbáme na ich kvalitu, rotáciu a správne načasovanie. A navyše – stravovanie nás baví.
Ak ste v článku našli užitočné informácie a páčil sa Vám, dajte stránke Progress Culture na Facebooku „páči sa mi to“ a zdieľajte ho so svojimi blízkymi. Informácii bude oveľa viac.
V prípade záujmu dostávať všetky novinky priamo do Vašej e-mailovej schránky, vyplňte nižšie, prosím, svoje meno a e-mailovú adresu.