Sacharidy
Category : Články , Stravovanie
Je zaraďovanie sacharidov nevyhnutnosť alebo zbytočnosť?
„Sacharidy sú zlé a zbytočné!“
„Sacharidy sú podstatné a pre telo nevyhnutné, pretože poskytujú zdroj energie.“
Počuli ste už podobné názory a ani Vy sa v tom už neviete vyznať?
Sacharidy sú v súčasnosti jednou z najdiskutovanejších tém a rozdeľujú ľudí na 2 tábory.
Poďme sa na to pozrieť nestranne a objektívne...
Sacharidy
Často sa ma ľudia pýtajú, či môj stravovací systém, ktorý odporúčam je založený na nízko-sacharidovom stravovaní, prípadne či preferujem CKD (cyklická ketogénna diéta), alebo ako to vlastne so sacharidmi v rámci Progress Strategy je, keďže moji klienti dosahujú výsledky.
Dostaneme sa k tomu, ale poďme od začiatku...
Sacharidy sú zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú vo všetkých živých organizmoch a vírusoch. Podstatné však je skôr to, že sacharidy sú tou zložkou potravy, ktorá predstavuje pre telo zdroj energie. Áno, telo si dokáže tvoriť energiu aj z iných zdrojov, sacharidy sú však preň najjednoduchšou voľbou.
Tak isto plnia sacharidy v tele zásobnú funkciu (u ľudí prostredníctvom glykogénu) a sú súčasťou enzýmov, hormónov a napríklad aj našej DNA.
Sacharidy sa primárne delia na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy, kde každá skupina má ešte svoje podskupiny. To ale preskočíme, nie sme v škole.
Čo je nutné si uvedomiť je ale to, že každá skupina plní mierne odlišnú úlohu. Niektoré sacharidy Vám pomôžu poskytnúť okamžitú energiu (monosacharidy, tzv. jednoduché cukry), na niektoré narazíte v rámci určitých špecifických potravín a môžu Vám spôsobovať problémy (oligosacharidy, napr. laktóza a Vaša intolerancia na ňu) a niektoré Vám dodajú energiu na dlhšie časové obdobie, pretože ich proces štiepenia je zložitejší (polysacharidy, tzv. komplexné cukry/sacharidy).
Ak sa teda zaujímate o stravovanie a premenu postavy iba krátko, z vyššie uvedeného je Vám už určite jasné, že nie je sacharid ako sacharid a nie je jedno, či si dáte 100g klasického bieleho cukru (aj keď kto by to robil, však?), alebo 100g sacharidov z pohánky.
Sacharidy – to zlé
Možno povedať o sacharidoch, že sú zlé? Určite nie. Oni v podstate za nič nemôžu a sú tu pre to, aby nám slúžili a pomáhali.
Prečo potom ale veľa ľudí proti sacharidom bojuje a získali si zlú povesť? Je to jednoduché, ale budeme sa baviť na rovinu.
Niekedy v 70. - 80. rokoch sa prostredníctvom rôznych vplyvov začalo vo veľkom zbrojiť proti tukom. Tuky, ktoré boli súčasťou stravovania našich predkov tisíce rokov a ktoré im pomáhali udržať si pevné zdravie, sa zrazu stali nepriateľom #1 a pôvodcom všetkého zla. Prirodzene, keďže tuky bolo odporúčané úplne obmedziť, bolo nutné, aby sa v stravovaní niečím nahradili. Tu prišli na rad sacharidy.
Stále ešte sacharidom nemôžeme nič vyčítať.
Problém nastal ale vtedy, keď niektoré genotypy, ktoré boli predisponované na denný príjem sacharidov do 20g, začali zrazu denne prijímať 200g sacharidov a išlo to s nimi všetko dolu vodou. Je teda možné povedať, že ak máte genetický základ na to, aby ste prijímali viac tukov a bielkovín, ktorý ignorujete a zaraďujete nadbytok sacharidov, že sú sacharidy v tomto prípade pre Vás zlé? Áno.
Druhý problém nastal s príchodom priemyselne spracovaných potravín a tento problém sa v súčasnosti iba zhoršuje. S príchodom priemyselne spracovaných potravín sa pomer sacharidov vo Vašom stravovaní rapídne zvýšil. Dokonca až tak, že nie sú ojedinelé prípady, kedy sacharidy tvoria 90% denného príjmu. Celý kolobeh vyzerá potom nasledovne:
Priemyselne spracované potraviny zložené z prevažne sacharidov a trans tukov -> nadmerný príjem sacharidov -> nadmerná produkcia inzulínu a postupná inzulínová rezistencia -> zhoršovanie zdravia + zhoršovanie zdravia prostredníctvom príjmu trans tukov a iných súčastí priemyselne spracovaných potravín -> obezita -> zrútenie hormonálneho systému -> neschopnosť tela využiť sacharidy -> nadmerný príjem sacharidov, pretože v reklame hovorili, že BeBe dodávajú energiu na celý deň a ovsená kaša na raňajky s ovocím je zdravá -> regulácia krvného cukru neexistuje -> neustály hlad -> viac priemyselne spracovaných potravín -> sme na začiatku
Možno už teraz povedať, že sacharidy sú zlé? Určite nie.
Riešenie je ich správne používanie. Ako v živote, tak aj pri sacharidoch platí (a túto teóriu neoblomne obhajuje najlepší silový tréner súčasnosti Ch. Poliquin), že si ich treba zaslúžiť.
Pri posudzovaní príjmu sacharidov je preto nutné vychádzať z viacerých faktorov ako genetická predispozícia – čím ďalej boli Vaši predkovia od rovníka, tým menej sacharidov zvládate, úroveň fyzickej aktivity – ak celý deň iba programujete, potrebujete menej sacharidov ako MMA bojovník, úroveň podkožného tuku – videli ste niekedy veľrybu jesť pizzu? Ja tiež nie, šalát je lepšia voľba, úroveň svalovej hmoty – čím viac svalovej hmoty, tým viac sacharidov si môžete dovoliť a úroveň inzulínovej senzitivity – súvisí aj s predchádzajúcimi faktormi, čím vyššia, tým viac sacharidov zvládnete.
Sacharidy – to dobré
V tomto bode už teda pravdepodobne viete, že ak niekto označí sacharidy za „zlé“ alebo „dobré“ bez toho, aby sa najskôr zaujímal o ich priamu aplikáciu na individuálny prípad, má pravdepodobne sklony k extrémizmu.
Stále Vám dlžím ešte odpoveď na jednu otázku – ako je to so sacharidmi v rámci môjho stravovacieho systému?
Sacharidy vo svojom systéme používam takmer u každého (výnimku tvoria iba špeciálne prípady) a to najmä kvôli nasledovným dôvodom:
1.regulácia hormonálnej rovnováhy - časté problémy u ľudí úplne bez sacharidov, ktorí nie sú obézni, sú napr. problémy so štítnou žľazou. Mal som napríklad atlétku, ktorá sa snažila byť úplne bez sacharidov, lebo si myslela, že je to tak správne. Asi Vám nemusím hovoriť, ako na tom s hormonálnou rovnováhou bola.
2.podpora prirodzeného biorytmu človeka a vylučovanie kľúčových neurotransmiterov pre relaxáciu. Veľký problém súčasnosti je nedostatočný spánok kvôli zle nastavenému biorytmu. Sacharidy v správnom čase pomáhajú zlepšiť kvalitu spánku.
3.zmena. Pri stravovaní úplne bez sacharidov dochádza často k problémom s tým, že stravovanie je príliš jednostranné (najmä v našich končinách, kde máme pomenej druhov mäsa atď.). Väčšina ľudí je intolerantná na mlieko a lepok a cukor neodporúčam vôbec. Takže týmto sa radikálne znižuje to, čo človek môže jesť. Zaradenie malého množstva sacharidov v správnom čase je potom celkom vhodným nástrojom na mentálny oddych od príliš jednotvárneho stravovania.
A teraz sa pred Vami asi vynára množstvo ďalších otázok.
„Aký je teda ten správny čas?“
„Čo ak trénujem ráno?“
„Ako zistím, koľko sacharidov je pre mňa a moje ciele vhodné?“
„Ako postupovať a vytvoriť z toho všetkého ucelený komplex?“
„Ako si prispôsobiť ostatné zložky potravy?“
„Čo ešte je nevyhnutné pre naplnenie mojich cieľov?“
atď.
Odpovede na všetky tieto Vaše otázky ohľadne dosahovania Vašich cieľov a vytúženej postavy a ešte oveľa viac dostanete v stravovacej stratégii Progress Strategy.
Ja to volám „skratka“, pretože Progress Strategy Vám pomôže užívať si návod na to, ako rýchlo a jednoducho aplikovať všetky poznatky do svojho života tak, aby ste nemuseli prechádzať systémom „pokus – omyl“ a zdržovať sa tak na Vašej ceste.
Môžete si tak užívať výsledky, ako si ich už teraz užívajú stovky ľudí.
Ak ste v článku našli užitočné informácie a páčil sa Vám, dajte stránke Progress Culture na Facebooku „páči sa mi to“ a vopred Vám ďakujem tiež za zdieľanie článku so svojimi blízkymi. Informácii bude oveľa viac.
V prípade záujmu dostávať všetky novinky priamo do Vašej e-mailovej schránky, vyplňte nižšie, prosím, svoje meno a e-mailovú adresu.